
Jeden gen stworzył mamuta?
3 lipca 2015, 13:26Vincent Lynch, profesor genetyki z University of Chicago mówi, że w przewidywalnej przyszłości ludzkość będzie w stanie sklonować mamuta. Jednak, dodaje, nie powinniśmy tego robić.

Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.

Kot szablastozębny opóźniony w stosunku do lwa
3 lipca 2015, 09:55Stałe kły machajrodona Smilodon fatalis, kota szablastozębnego, który pojawił się w Ameryce Północnej 1,6 mln lat temu, stosunkowo późno osiągały swe ostateczne rozmiary. Zwierzę dysponowało w pełni rozwiniętym narzędziem myśliwskim dopiero w wieku 3-3,5 roku.

Mleczna farba sprzed 49 tys. lat
3 lipca 2015, 06:27Międzynarodowy zespół odkrył w schronisku skalnym Sibudu w RPA pozostałości farby z mleka i ochry sprzed 49 tys. lat. Naukowcy uważają, że ludzie mogli ozdabiać nią siebie, kamień lub drewno.

Pechowy posiłek
30 czerwca 2015, 13:29Po zjedzeniu jeżozwierza wąż najczęściej po prostu wydala niestrawione kolce, pewien pyton z RPA nie miał jednak tyle szczęścia i skończył z przekształconymi włosami wbitymi w przewód pokarmowy.

Znamy wszystkie wielkie kratery
30 czerwca 2015, 11:36Na Marsie znajduje się ponad 300 000 kraterów powstałych w wyniku upadku asteroid. Nasz Księżyc jest pokryty tak wielką liczbą kraterów, że nikt nie podjął się ich liczenia. Inaczej jednak ma się sprawa z Ziemią. Roślinność i erozja powodują, że trudno jest odnaleźć kratery. Jednak najnowsze badania wskazują, że znamy już wszystkie duże kratery uderzeniowe.

Muzyka - język nie do końca uniwersalny
30 czerwca 2015, 11:20Muzyka wcale nie jest tak uniwersalnym językiem ludzkości, jak się czasem postuluje.

Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce
29 czerwca 2015, 11:15Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.

Gwałtowny rozwój Pekinu
29 czerwca 2015, 09:22Naukowcy z NASA wykorzystali satelitę QuikScat do zaprezentowania nowej techniki oceny rozrastania się miast na podstawie obserwacji infrastruktury. Dzięki niej stwierdzono, że w latach 2000-2009 powierzchnia Pekinu zwiększyła się... czterokrotnie.

Falcon eksplodował
29 czerwca 2015, 08:14Wczoraj, 138 sekund po starcie, doszło do eksplozji rakiety Falcon 9, która miała zawieźć zaopatrzenie na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Rakieta należąca do SpaceX startowała w ramach misji CRS-7 (Commercial Resupply Services).